Nybörjarguide till val av fiskespön

Det gamla ordspråket, ”Bättre fly än illa fäktat”, gäller spöval. För att få upp dina odds när du landar din rekordfisk, att förstå vilken typ av spö du letar efter. Från de korta 40 cm pimpelspöna. Som användes för att pimpla abborre från isen till kvastskafts spön. Som hanterar 400 kilos blå marlin i den djupa Atlanten, så finns det ett spö för varje vatten.

Vilken fiskespö är rätt för mig?

Även om jag ägt många fiskespön i mina dagar är frågan vilket fiskespö är rätt för mig? Med lite vänlig rådgivning lämnade jag butiken med ett glasfiberspö. Som betjänade mig väldigt bra med, abborre, braxen och andra arter. Även om det var en tjusning med en krokad karp och faktiskt skulle vissla i vinden när spöet böjdes dubbelt. När du inhandlar ett spö. Kommer vissa termer att användas för att beskriva de material som används för att bygga spöet och hur det böjs. Olika människor använder vissa av dessa termer på olika sätt. Men vi kommer att försöka definiera några av dem för våra syften i den här posten.

SpinnspöKänslighet och längd

Spön kan bestå av glasfiber eller grafit. Glasfiberspön har mer styvhet för att bättre hantera större fisk men är mindre känsliga och kan behöva en kraftigare krokning. Grafitspön kan upptäcka extremkänsliga hugg, har direkt krokningsförmåga. Men är styvare och mindre förlåtande på hårda rusningar från fisk som kan leda till spöbrott.

Nybörjarspön och grundläggande fakta

Vi har alla sett dessa nybörjarset med spö och rullar som startpaket i fyndbutiker, med tjock lina och stora flöten. De kan se ut som fynd, men de flesta är ganska undermåliga. Så gör dig själv en tjänst och gå till en ansedd fiskebutik. De dedikerade fiskehandlarna säljer inte skräp och kommer att ha mycket mer förnuftiga fiskeartiklar och erbjudanden till försäljning.

Medellånga och medellånga spön ger vanligtvis lite längre kastlängder och ger fortfarande tillräcklig krokförmåga. Dessa modeller används ofta för applikationer som involverar diskanthakar, såsom crankbaits och ytvatten-bete eller andra reaktionsbeten som spinnarbeten. Biten av en diskantkrok är inte så djup som i en stor enstaka maskkrok. Och det är lättare att ta ur kroken i en stor fisk. Och den mjukare modellen kommer inte att dra betet ur fiskens mun innan den fullständigt spottar ut betet. Den typ av bete som du använder kommer vanligtvis att bestämma verkan av det spö du ska använda.

Glasfiber

Detta material har använts för att producera spön sedan 50-talet och har kommit långt sedan dess. Glas är noterat för mjuka handlingar och seghet, och används för att bygga några bra spön. Många sportfiskare föredrar glasspön för att kasta crankbaits eller andra applikationer där ett medium för långsam åtgärd krävs. Vissa spön är byggda med en kombination av grafit och glas. Vilket gör det möjligt för spödesigners att producera några bra modeller.

Spinnspö med rulle
Hur många sektioner?

En annan liten men viktig del i att välja rätt spö. Är att titta på antalet bitar eller ”sektioner” som kommer med. Är det här verkligen viktigt? Men för praktiska ändamål är spön som kommer i två eller fyra sektioner är lättare att förvara. Dvs separerade för att lättare bli transporterade, men fortfarande tillräckligt  för att kunna sättas ihop snabbt. För alla med litet transport utrymme. Säljer vissa företag även enstaka teleskopspön som är lätta att förvaras och kan snabbt användas.

I den andra änden av skalan är vissa spön speciellt utformade med flera sektioner och kommer i massor av delar. För dem som behöver ett extremt långt spö tex tävlingsmetspö.

Kork

Du måste ha en bekväm och lätt handtag med tillräckligt grepp, även när det är blött. Som kommer att överföra känsliga vibrationer en stor bas plocka din mask och kork passar perfekt räkningen. Ett fint, nytt, friskt, klart, högkvalitativt korkgrepp är en vacker sak! Korkens kvalitet varierar dock kraftigt tillsammans med priset. De flesta spötillverkare baserar kvaliteten på korken som används i spön. På den totala kostnaden för spöet, och du får den bästa korken med de dyraste spöna.

Lämna ett svar