Studier och forskning om elcigg

Nya studier visar att e cigg har en bättre förmåga att hjälpa fler människor. Att avbryta sitt rökande på vanliga cigaretter.

Enligt Svenska folkhälsomyndigheten så är e cigg ett bättre alternativ till rökning än vad man tidigare trott. Och nyligen utförda studier hos forskarna visar på samma resultat. E cigg kan du handla i vanliga butiker idag men väldigt många har inte samma kvalité som hos riktiga återförsäljare. DU bör alltså vända dig till en auktoriserad butik när du ska handla din e cigg online på internet. Jan Björkholm på Svenska institutet för bättre hälsa menar att ett företag vid namn ecocig.se står ut i mängden. Och erbjuder ett mycket bra produktutbud och väldigt fin service och kundmottagande.

E cigg butik i Sverige

När e ciggen började komma in på den Svenska marknaden så var det väldigt få butiker som hade ordentliga verktyg. Och kunskapen bland dom 99% återförsäljarna var mycket låg och tydde på ren okunskap. Idag ser marknaden helt annorlunda ut. Och i stort set varenda tobaksbutik har någon form av e cigg på hyllorna ute för försäljning. Tyvärr efter våra egna tester så är det lite som innan att kunskapen hos säljarna är mycket låg. Och kvalitén på produkterna likaså säger Jan. Många butiker säljer också gamla och förlegade produkter som enligt lag inte får säljas. Vi hoppas kunna förbättra detta med mera information till allmänheten och bättre upplysningar via konsumentverket. E cigg butik i Sverige är något som verkligen behöver boostas upp och skapar fler och bättre möjligheter för människor att sluta röka.

Statens och regeringens inblandning

Våren 2017 togs ett beslut av regeringen att gå på EU lagens direktiv och därmed. Också följa dom rekommendationer från resten av EU. Dvs e cigg ska vara tillåtet men det behövs bestämmelser om hur dom ska säljas och marknadsföras. Eftersom EU inte var överens så beslutade EU parlamentet att ta upp frågan och en stor utredning kring e cigg. Och dess fördelar samt nackdelar startades. Massor av professorer, läkare, forskare och andra professionella tog upp frågan. Och det gjordes ett hundratals studier och tester i hela Europa.

En av dom kanske mest kända studierna gjorde av den grekiske forskaren och läkaren Dr Konstantinos Farsalinos M.D. Han utförde många tester och kortfattat så kan man säga att det han upptäckte var. Att varken nikotinet eller själva E-juicen som en e cigg innehåller var direkt skadliga på lungvävnad och celler. Det fanns självklart en viss åverkan men jämfört med vanliga cigaretter så gick det faktiskt inte ens att jämföra.

Lungcellermed e cigg

Lungcells test

Testet utfördes helt enkelt så att Dr Konstantinos Farsalinos M.D lät lung celler i ett provrör. Eller liknande ifrån en frisk människa utsättas för cigarettrök ifrån en vanlig cigarett. Och stängde sedan in röken och efter 24 timmar så räknade Dr Konstantinos. Och hans research team ihop hur mycket celldöd den åstadkommit på lungcellerna. Det visade sig att 99% av alla cellerna hade på under 24 timmar dött.

Det ska dock tilläggas att celler på detta sätt är mycket mer fragila. Och det är självklart inte på detta sätt dom exponeras normalt i vanliga kroppen. Men när han gjorde samma test med lika mycket mängd rök ifrån en e cigg. Så var resultaten helt annorlunda och endast 5% celldöd registrerades. Dr Konstantinos Farsalinos blev då nyfiken på vad det var som orsakat just celldöden med ångan ifrån e cigg. Det visade sig att det som var den största orsaken till den femprocentiga celldöden. Var färgämnen och smakämnen i själva e-juicen. Nikotinet var också en bidragande orsak. Men endast mellan 11-18% av den totala orsaken som då alltså orsakades av färgämnen eller smakämnen.

E cigg utan färgämnen

Det är lite fel uttryck. För en e cigg är inte det som man röker när man röker på en e cigg. Utan det man röker är en vätska. Som kallas E-juice eller e-liquid och det är alltså i denna som det hos vissa tillverkare. Tillsätts färgämnen eller ej helt bra smakämnen. Jan Björkholm poängterar också här att det idag. Inte är så vanligt med färgämnen i just E-juice men att det förekommer hos vissa tillverkare.

”Vi skulle aldrig tillsätta färgämnen i våra produkter. Vi bryr os alldeles för mycket om våra kunder och det handlar ju faktiskt i många fall om personer. Som verkligen måste sluta röka pga sjukdom eller dålig hälsa. Då kan inte vi ge dom något som kanske skulle förvärra detta. Nej, färgämnen hör verkligen inte hemma i Vape branchen.”
/Rickard Svensson – Produktutvecklare Ecocig.se

Välj Rätt startpaket och sluta röka idag

Det handlar alltså om att välja rätt produkt och självklart rätt återförsäljare. En e cigg är något som man bär med sig hela tiden. Så att tappa den eller att man stöter till den på något sätt kommer att hända alla. Tänk också på att den ska hålla väldigt länge. För många upp till 2 år innan man byter ut den till en ny modell. Eller helt enkelt lägger av helt med e cigg.

Lämna ett svar